PADDINGTON COURTYARD HOUSE
Residential, New House
2011 - 2014
2015 Dulux Colour Award Single Residential Interior

The design of this new house is a reinterpretation of the terrace house typology that characterizes much of the Paddington Conservation Area. This includes articulated public and private areas, a street façade with overhanging balcony and a visual contrast between the front and rear of the house. A central garden and series of smaller courtyard spaces are carved from the built envelope with a planted roof connecting the front and rear of the house. Each of the living areas opens up to this inner city “secret garden” with different scaled openings allowing for flexibility in seasonal occupation. A palette of sandstone, bagged recycled brick, rendered and painted masonry, off form concrete and clear and patterned glass references both the original and surrounding built fabric.

Project Team: Amelia Holliday, Isabelle Toland, Sean Bryen
Landscape Architect: Sue Barnsley Design
Planner: Mersonn
Heritage Architect: Urbis
Structural Engineer: SDA Structures
Stormwater Engineer: ITM Design
Civil Engineer: AKY Civil Engineering
Builder: Lochbuild
Photography: Tom Ferguson